Setari DVR (port forwarding) pentru acces pe internet

               Sa presupunem ca ati achizitionat un sistem de supraveghere video complet format din camere de supraveghere si digital video recorder pe care l-ati instalat in mod corect, l-ati setat sa inregistreze pe memoria interna (HDD) dupa cele trei moduri posibile, inregistrare la detectie de miscare, inregistrare permanenta sau dupa un anumit interval orar. Urmatorul pas, este setarea DVR-ului pentru transmisia pe internet in asa fel incat dumneavoastra ca si utilizator, sa vedeti la orice ora din zi si din noapte activitatea angajatilor, marfa din depozit, biroul, caminul in care locuiti si exemplele pot continua.

Mai jos am sa descriu setarile aferente acestui procedeu, dar, inainte de a incepe trebuie sa ne asiguram ca:

  1. DVR-ul are portul LAN (pentru retea)
  2. Avem disponibil un router si un cablul de retea (DVR-ul se leaga la router cu acest cablu)
  3. Avem in locatia respectiva un calculator (desktop sau laptop) cu ajutorul  caruia putem accesa acest echipament in reteaua locala, ulterior de pe internet sau telefonul mobil.

Inainte de a face setarile pentru acces pe internet (port forwarding) trebuie sa vedem initial DVR-ul in reteaua noastra locala. Asa cum va spuneam mai sus, in router, aceste doua echipamente DVR si PC se leaga prin cablu de retea pe porturile de LAN (in cazul in care aveti laptop acesta se poate conecta wireless).

router

router

* De mentionat ca prin portul WAN vine internetul de la provider-ul dumneavoastra, deci nu trebuie sa scoateti acel fir sub nicio forma.

Verificati ip-ul de conectare in router care de regula este de forma 192.168.1.1 sau 192.168.0.1 Dupa ce ati aflat aceasta adresa, mergeti in DVR la ramura network si faceti urmatoarele modificari:

La IP ADRESS, setati un ip din clasa routerului (in cazul de fata routerul are 192.168.1.1).

Cu alte cuvinte primele trei casute trebuie sa fie identice cu ip-ul routerului iar ultima trebuie sa contina un numar preferential, cum ar fi 222 in cazul de fata, dar se poate pune si 150 daca va place mai mult cum arata. Celelalte setari sunt ilustrate in imaginea de mai jos.

network

*In cazul in care adresa routerului nu este 192.168.1.1 si este 192.168.0.1 setarile DVR-ului trebuie sa fie urmatoarele:

 network2

Dupa ce ati efectuat aceste modificari, salvati-le si dati un reboot la Digital Video Recorder. Intre timp, mergeti  in interfata Internet Explorer si accesati urmatorele butoane Tools (sau Alt+X)  -> Internet Options ->Security-> Custom Level-> Active X controls and plug-ins. Toate aceste optiuni de activeX trebuiesc puse pe enable (absolut toate chiar daca aveti mesaje de atentionare). Ulterior, dupa ce ati efectuat aceste modificari dati click pe OK pentru a inchide fereastra si tastati in bara de adresa IP-ul DVR-ului 192.168.1.222 si apasati enter. Veti observa ca o sa va apara o fereastra unde vi se cer date de conectare, admin si parola DVR-ului. Dupa ce le introduceti, apasati enter si aveti acces la functiile DVR-ului.

*In cazul in care ati ajuns pana la acest pas dar nu va apare nimic, reverificati setarile de mai sus, sau schimbati cablul de retea care de regula este de mai multe tipuri: direct, cross-over etc. In general nu se intampla prea des astfel de probleme dar este bine de stiut ca uneori doar schimband cablul de retea dintre router si dvr, intregul sistem de supraveghere va functiona corect si va transmite pe internet.

In cazul in care totul a decurs bine, ultimul pas este sa facem port forwarding. In imaginile prezentate avem doar doua porturi, 34567 si 80 dar unele modele au alte porturi iar in acest caz dumneavoastra va trebui sa faceti modificarile aferente modelului achizitionat.

Tastati ip-ul routerului 192.168.1.1 si cautati ramura port forwarding (aceasta functie difera de la producator la producator si poate fi gasita uneori sub forma de port mapping, virtual server, etc.) Dupa ce ati gasit aceasta optiune in router, urmatorul lucru care trebuie sa il faceti este sa creeati doua reguli (in cazul nostru, in alte cazuri pot fi trei sau patru in functie de modelul de DVR achizitionat). Aceste reguli vor contine, ip-ul dvr-ului 192.168.1.222 si portul care se lasa liber 34567 respectiv 80. Daca sunteti intrebat pe ce tip de conexiune faceti aceste setari, selectati TCP/UDP (in alte cazuri exista functia both, sau all). Dupa ce ati creeat aceste doua reguli, pentru siguranta, in sectiunea DMZ tastati ip-ul dvr-ului (in cazul nostru 192.168.1.222 si dati save) Ulterior, debifati firewall-ul din router pentru ca altfel transmisia pe internet nu va functiona. Daca cumva gasiti functia UpnP in router, aceasta trebuie activata / bifata (daca gasiti aceasta functie si in dvr procedati la fel, dupa care salvati modificarile).

In regula, acum ca am terminat cu aceste modificari tot ce trebuie sa faceti este sa aflati ip-ul extern. Intrati pe who.is si il veti afla destul de usor. Acum sa clarificam doua aspecte:

  1. Cand veti dori sa accesati sistemul de securitate in plan local veti tasta in Internet Explorer ip-ul din dvr (192.168.1.222)
  2. Cand veti accesa sistemul din plan extern (dintr-o alta locatie, alt pc, conectat la o alta retea) va trebuie sa procedati la fel, sa intrati pe Internet Explorer dar sa tastati ip-ul pe care il arata who.is Nu uitati sa activati plug-in-urile ActiveX in cazul in care conexiunea nu se realizeaza.
  3. Pe telefonul mobil se procedeaza la fel ca la punctul 2. adica, se va folosi ip-ul extern (sau ip-ul mare cum i se mai spune) doar ca, in loc de browser web, veti avea o aplicatie pentru platforma de telefonie pe care o utilizati dumneavoastra. De regula aceasta aplicatie se gaseste pe un mini-cd in cutia DVR-ului.  Ea se descarca foarte usor si gratuit de pe Google Play (Android), App Store (iOS), etc.

Echipa Eye SEE va multumeste si va asteapta pe magazin-supraveghere [.] ro pentru o gama variata de camere de supraveghere video si sisteme de securitate complete.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s